Dana PelPE40F

Dana PelPE40F atau Public e-Islamic Pioneer Entrepreneur 40 Fund adalah satu dana patuh shariah yang baru sahaja dilancarkan pada bulan 4 2021 dibawah kategori e-Series.

Opjektif dana adalah untuk mencapai pertumbuhan modal bagi jangka masa panjang (melebihi 5 tahun) , Dana akan dilaburkan dari 75% hingga 98% Nilai Aset Bersih (NAB)nya dalam ekuiti patuh Syariah di seluruh dunia, dengan baki dilaburkan dalam sukuk dan aset cair Islam.

Dana PeIPE40F memfokuskan pelaburannya dalam portfolio sehingga 40 buah saham, ini membolehkan Dana mengambil tumpuan kedudukan pada saham utama terpilih dengan asas kukuh dan potensi pertumbuhan pendapatan yang kuat.

PeIPE40F, yang ditawarkan di bawah Public e-Series, Dana berasaskan Syariah, juga menyediakan para pelabur dengan kemudahan membuat pelaburan mereka melalui Public Mutual Online (PMO) dengan jumlah pelaburan minimum serendah RM100.

Beberapa ciri yang biasa dikongsi di antara syarikat yang diketuai oleh pengasas yang mungkin menyumbang kepada kejayaan keusahawanan merangkumi:

  • Better innovation
  • Greater adaptability
  • Long-term sustainability

Sektor Fokus untuk Portfolio Ekuiti PeIPE40F

PeIPE40F mungkin menyasarkan untuk melabur dalam saham patuh Syariah syarikat peneraju pengasas yang tersenarai di pasaran global yang menawarkan prospek pertumbuhan yang menarik dan pendapatan yang berdaya tahan pro dalam sektor seperti teknologi dan pengguna sebagai serta industri kitaran terpilih.

  • Teknologi
    Oleh kerana sektor teknologi cenderung memerlukan tahap inovasi yang tinggi, ini sangat baik untuk syarikat teknologi yang diketuai oleh pengasas. Dana mungkin ingin melabur dalam syarikat teknologi yang diketuai oleh pengasas yang bersedia untuk jangka masa panjang kecenderungan struktur 5G, kecerdasan seni, pemanduan autonomi dan pengkomputeran awan.
  • Consumer
  • Cyclicals

Tanda Aras Dana

Penanda aras PeIPE40F adalah indeks komposit yang terdiri 50% S&P Amerika Syarikat LargeCap Shariah Index, 30% indeks disesuaikan oleh S&P Dow Jones Indices, LLC berdasarkan pada 100 penyusun teratas dengan permodalan pasaran S&P Indeks Ex-Japan Shariah BMI Asia, indeks disesuaikan 10% oleh S&P Dow Jones Indices, LLC berdasarkan 20 teratas konstituen dengan permodalan pasaran S&P BMI Indeks Jepun Shariah dan 10% Antara Bank Islam 1 Bulan Kadar Pasaran Wang.

Untuk tempoh 5 tahun yang berakhir pada 15 Mac 2021, penanda aras menghasilkan jumlah pulangan + 104.42% atau + 15.36% pada an secara tahunan. Pulangan sejarah penanda aras dinyatakan dalam Jadual 1 di bawah.

Jika anda berminat untuk membuat pelaburan didalam dana ini, boleh dapatkan khidmat perunding unit amanah berdaftar untuk membantu anda dengan mengisi nama dan no telefon anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

My Trust Invest Telegram

Dapatkan info terkini dana unit amanah dan berita pasaran saham semasa dalam telegram channel My Trust Invest secara percuma.