Memahami dengan mendalam tentang apa yang anda laburkan, berapa lama anda harus memenuhi matlamat anda dan tahap keselesaan anda dengan risiko semuanya merupakan beberapa komponen untuk menentukan gabungan pelaburan yang tepat untuk anda.

Dan mengetahui bagaimana anda bertindak balas terhadap naik turunnya pasaran adalah penting, kerana terlalu sering reaksi terhadap perubahan nilai, bukan turun naik itu sendiri, mempunyai kesan terbesar terhadap pelaburan jangka panjang yang berjaya.

Jawapan anda untuk soalan berikut membantu kami untuk memahami tahap keselesaan anda dengan risiko.

Sebagai tambahan, kami akan mempertimbangkan:
• Berapa banyak risiko yang boleh anda ambil, berdasarkan jangka masa pelaburan anda dan faktor-faktor lain.
• Berapa banyak risiko yang mungkin perlu anda ambil untuk membantu mencapai matlamat anda.

Setelah menilai keselesaan anda dengan risiko, kami akan bekerjasama untuk menyelaraskannya dengan matlamat, jangka masa dan jangkaan pulangan anda untuk membantu mengembangkan strategi pelaburan anda, membuat penyesuaian dari masa ke masa jika diperlukan. Pemahaman yang jelas mengenai perkara ini dapat membantu anda mengelakkan risiko yang paling besar, iaitu tidak mencapai matlamat kewangan jangka panjang anda.


Sila pilih jawapan yang paling sesuai dengan anda untuk setiap soalan yang diajukan.

Loading...

Pelaburan pertumbuhan, seperti saham, berpotensi mengatasi inflasi, tetapi juga pada umumnya mempunyai perubahan nilai yang lebih besar. Pelaburan tunai dan pendapatan tetap, seperti bon, mungkin lebih stabil dari masa ke masa, tetapi juga mungkin tidak sesuai dengan inflasi. Berdasarkan maklumat ini, pernyataan di bawah mana yang paling anda setuju:

A. Matlamat saya adalah untuk meminimumkan perubahan nilai portfolio saya, walaupun pertumbuhan tidak sesuai dengan inflasi.
B. Matlamat saya adalah untuk pertumbuhan sekurang-kurangnya mengikuti inflasi, dengan risiko perubahan sederhana dalam nilai portfolio saya.
C. Matlamat saya adalah untuk pertumbuhan untuk mengatasi inflasi, dengan risiko perubahan sederhana hingga lebih besar dalam nilai portfolio saya.
D. Matlamat saya adalah untuk pertumbuhan melebihi inflasi, dengan risiko perubahan yang lebih besar dalam nilai portfolio saya.
A. Pendapatan: Saya lebih suka pelaburan yang mungkin menghasilkan lebih banyak konsisten (tetapi kemungkinan besar lebih rendah) pulangan dari tahun ke tahun, dengan fokus utama untuk menjana pendapatan. Saya lebih suka turun naik dan risiko penurunan yang rendah dari masa ke masa.
B. Pertumbuhan dan Pendapatan: Saya lebih suka pelaburan yang menyeimbangkan objektif pertumbuhan saya dengan keperluan pendapatan saya. Saya lebih suka turun naik yang sederhana dan risiko penurunan dari masa ke masa.
C. Pertumbuhan: Saya bersedia memiliki pelaburan dengan tahap turun naik dan risiko penurunan yang lebih tinggi sebagai pertukaran untuk potensi memperoleh pulangan purata yang lebih tinggi dari masa ke masa.

Jadual di bawah menunjukkan nilai tinggi dan rendah yang berpotensi dalam tahun tertentu tanpa portfolio yang berbeza, masing-masing berdasarkan permulaan nilai portfolio $ 100,000. Portfolio mana yang anda sukai? Pilih satu.

A. Saya lebih tertumpu pada potensi penurunan dalam nilai portfolio saya. Pulangan yang saya capai adalah penting.
B. Potensi penurunan sangat penting bagi saya sebagai potensi pulangan.
C. Saya lebih fokus pada potensi pulangan portfolio saya daripada penurunan potensi.
A. Saya akan memindahkan wang saya ke pelaburan yang berlainan untuk mengurangkan potensi garis kecil, walaupun ini tidak dapat dipulihkan.
B. Saya akan prihatin dan akan mempertimbangkan untuk beralih ke pelaburan yang berbeza jika penurunan berterusan.
C. Saya akan meninggalkan wang saya di mana sahaja dan terus mengikut strategi jangka panjang.
D. Saya akan melihat ini sebagai peluang dan mempertimbangkan untuk melabur lebih banyak sekiranya saya mempunyai wang yang ada.
0

Berdasarkan toleransi risiko dan jangka masa anda, kami mengesyorkan Objektif Portofolio untuk matlamat anda (seperti persaraan) dan juga untuk setiap akaun yang anda pegang untuk tujuan tersebut.

Di bawah ini kami tunjukkan panduan untuk tujuan persaraan, yang seharusnya menjadi titik permulaan ketika anda menetapkan strategi pelaburan untuk persaraan anda.

Oleh kerana setiap matlamat anda mungkin mempunyai jangka masa yang berbeza, setiap Objektif Portofolio yang disyorkan mungkin berbeza.

Kita juga harus membincangkan faktor-faktor lain, seperti tujuan khusus untuk akaun, yang juga boleh menyebabkan Objektif Portofolio anda berbeza-beza.

Haris My Trust Invest

Numbers Speak

1
Years Experience
1
Unit Trust Funds
1 M
Account Holder
1 B
Net Asset Value

Public Mutual Berhad

My Trust Invest Telegram

Dapatkan info terkini dana unit amanah dan berita pasaran saham semasa dalam telegram channel My Trust Invest secara percuma.